SUND ELLER USUND that is the question: om sundhedsshaming og sund fornuft..

Lige meget hvilket fag man er havnet i, så har mennesker omkring en, som regel nogle forestillinger om hvad man burde gøre eller ikke gøre. Det kan for et eksampel være hvad man skal spise og ikke spise, hvad man må sige eller ikke sige, om en læge bør ryge eller ikke ryge.. Mange former for stigma lever vi under og med min uddannelse er den stigma jeg ofte støder på, at jeg ikke burde spise, det som den største del af befolkningen ville kalde “usunde” fødevarer. Livet er bare ikke helt sådan 😉 Et rigtig godt eksempel er, at jeg ofte bliver kigget ekstra på til fester, hvor jeg lige har fortalt hvad jeg er uddannet og så efterfølgende hælder sovs på min mad… Det er vildt, som folks øjne næsten kan poppe ud af hovedet på dem… bare fordi mine små kartofler lignede nogle der er til svømmetræning og meget tæt på ikke, at overleve flodbølgen 🙂 Sovse tsunami..

Mange mennesker mener, at de er i deres gode ret til, at shame eller dømme andre mennesker på den måde.. som om det er deres ret, at ophøje sig selv som et bedre menneske og derved også dømme dem hvis handlinger ikke stemmer overens med deres egen holdninger, meninger og overbevisninger. Disse mennesker shamer altså andre mennesker for deres evne til at leve, efter “Shamerens” forståelse af sundhed.

Er du støt på en af de typer, der har vurderet din sundhed på antal hvidkål du har i indkøbsvognen, eller hvad du har med på madpakken. Så har du lige i det øjeblik en framragende mulighed for, at øve dig i “usunde fødevare er bullshit”-knappen… ikke at tage fejl af PYT-Knappen.. de ligner meget hinanden, har faktisk også næsten samme funktion, den ene knap har bare et noget længere navn og RÅBER til gengæld BULLSHIT ud i det lokalet den bliver trykket på..

De der shamere de burde simpelthen ikke findes, det må være fordi de ikke ved bedre, for jeg kan spise alt i held verdenen og stadig forblive sund! Men det er mængden af det jeg spiser der kan, ryste mit sundhedsfundamentet lidt.

Hvorfor er mængder et vigtigere begreb end sunde og usunde fødevarer?

Lad os lave et lille eksperiment: Hvis jeg kun var rigtig vild med lakridspiber, (hvilket jeg allerede er, men det skal helt bestemt være dem med lyserød krymmel, som er sød lakrids og IKKE saltlakrids udgaven .. bvadder) og spiste en hver dag. Ville du så betegne mig som sund eller usund? Nogle af jer vil sidde med tanken om, at det er usundt. For en hver dag er måske lige i overkanten- altså så ville jeg få slik hver dag.. hmmm..

Andre vil tænke, at jeg godt stadig kan få stemplet sund. For en lakridspibe er jo ikke særlig meget- hvis jeg så lever af hvidkål resten af tiden, så går det nok 🙂

Hvis jeg så lavede antallet om til 25 hver dag, er der sundt eller usundt?

Så ville de fleste af jer tænke usundt, da vi alle godt kan regne os frem til, at med den mængden så vil der være anden mad jeg undlader af mit dags indtag, fordi jeg ville blive mæt af lakridspiber.

Tanken bag dette eksperiment er blot, at hvis du opstiller samme scenarie, hvor det bare er gulerødder vi skifter lakridspiben ud med, så står vi faktisk i samme situation. For selv om mange vil betegne gulerødder, som en af de “sunde” fødevarer så ved vi alle godt, at det stadig ikke er sundt kun, at leve af gulerødder..

Vi skal simpelthen prøve om ikke vi kan stoppe omtalen af sunde og usunde fødevarer, vi skal lade være med at dele fødevarerne op i kategorier der er i hver deres ende af en skala og i stedet samle dem på midten af skalaen, så alt er lige godt og vi derfor skifter snakken om sunde og usunde fødevarer ud med betegnelsen – mængder istedet.

For hvis vi har denne opdeling af fødevarer og bruger en skala som måling af sundheds grad for nogle fødevarer, så siger vi også helt implicit, at nogle fødevarer er bedre end andre, at noget næsten er forbudt, at nogle fødevarer har vi mere lyst til at spise end andet og derved kommer der helt automatisk et skel imellem, at det der er usundt også er det der smager godt og giver nydelse, fremfor de sunde fødevarer, som så smager dårligt og ikke giver noget nydelse..

Denne tankegang giver da på ingen måder nogen mennesker eller børn for den sags skyld, lyst til nogenside, at sætte tænderne i en broccoli igen 🙂

Er slik sundt eller usundt.. mange ville svare usundt, men hvorfor egentlig? Sådan en rigtig ordinary pose stjernemix fra Haribo med en masse vingummi i, ville de fleste betegne som usunde, ja selv vores børn vokser op og bliver “indoktrineret” til nærmest, at have en forståelse af at slik er forbudt.. i børnehaven laves der hænder med sunde og usunde fødevarer, allerede der laver vi et skel imellem fødevarerne. Vi giver nogle fødevarer mere fokus end andre og giver derfor nemt vores børn forståelsen af, at det er de “usunde” fødevarer, som det er værd at gå efter.. og giver dem derved også en forståelse af at de “sunde” fødevarer spiser vi kun af nød og ikke af lyst.

Dette giver ikke børn, som vokser op med et afslappet forhold til mad og et naturligt forhold til mængder og grøntsager.. vi skaber simpelthen ikke de børn, som igennem deres voksenliv vil leve og spise varieret, som er præcis det vi ved der giver dem den ballast der skal til for, at vedligeholde deres vægt, undgå overvægt eller undgå at blive en del af den forfærdelige diæt kultur, som vi desværre lever i nu..

Sundhed skal slet ikke være så svært, det skal ikke være noget, som vi bryder vores hoveder med… eller som vi skal gå og overveje, er det her nu det rigtige valg eller ej.. sundhed skal være nemt!

Mad er mad!

Om det er svinekorteletter, petit danon yoghurt eller lakridspiber, så er det mad.. jo der er forskel i næringsstofferne og ingredienslisten, men overordnet- så er det mad vi tygger, får en smag ud ad, fordøjer og som vi bliver mætte af og udnytter deres næringsstoffer, vitaminer og mineraler. Firkantet set så er der heller ikke den store forskelle sådan rent kemisk, for kulhydrat er stadig kulhydrat om det kommer fra rosiner eller vingummier.

En af forskellene der er på fødevarer er energitætheden – det vil sige, at selv om kulhydrat er kulhydrat, om det så kommer fra en vingummi eller broccoli, så er der stadig en forskel i energitætheden i fødevaren.. Derfor er det vigtigt, at vi holder fast i, at det er mængderne der skal have vores fokus. For det er klart, at du kan spise en meget større mængde broccoli for den samme mængde energi, hvor du kun kan spise en lille smule vingummi.

Derudover er der også en forskel i vores indtag af vitaminer og mineraler, hvis vi nu fx. udelukkende lever af lakridspiber. De og mange andre energitætte fødevarer indeholder ikke de vitaminer og mineraler, som vores krop har brug for, at kunne fungere optimalt. I populær tale kalder vi dem også tomme kalorier.. derfor er der endnu en grund til, at nævne MÆNGDER, som er et essentiel keyword i denne sammenhæng, for selv om energitætte fødevarer er tomme kalorier og indeholde færre vitaminer og mineraler end broccoli, så er der stadig plads til dem i vores daglige madindtag..

Det handler nemlig om “ALT MED MÅDE”, det er sikkert et udtryk du har hørt før og ja det kan selvfølglig også være svært at leve efter, men mængden af fødevarer er det vi skal have fokus på og ikke sunde og usunde fødevare..
Brug din sunde fornuft og det vil fører dig langt..
Både i vægt vedligeholdelse og vægttab..

MÆNGDER OG ALT MED MÅDE..

Tak fordi du læste med- pas godt på dig selv..

Godnat 🙂

– K

Skriv en kommentar